«J5 On-Line Tuner» — навчання ALF. Продолжение

Налаштування складу суміші.
Підготовка.
Запустіть двигун, встановіть зв'язок з ЕБУ, відкрийте прошивку в програмі J5 On-Line Tuner.
Відкрийте вкладку Навчання ALF — Налаштування.
У тому випадку, якщо система працює по дроселя (без ДМРВ і ДАТ) встановіть прапорець робота по таблиці БЦН, в цьому випадку буде навчатися це не таблиця «Поправка циклового наповнення», а безпосередньо таблиця «Базове цикловое наповнення».
Додайте в набір діагностичних параметрів «Склад суміші LM-1» для зручності роботи. У нижній частина вікна навчання завжди відображаються 3 стрілочних індикатори, що відображають склад суміші, обороти і положення дроселя для зручності роботи.
Якщо система працює по ДАТ або «по дроселя», то необхідно вручну налаштувати склад суміші на холостому ходу: змінюючи значення в таблиці «мультиплікативний коефіцієнт перерахунку АД-ЦН» (робота по ДАТ) або «Базове цикловое наповнення» (робота по дроселя) в зоні оборотів холостого ходу добийтеся відповідності показань LM-1 заданому складу суміші.
Встановіть поріг по дроселя, нижче якого навчання не буде проводиться. Як правило, досить встановити поріг в 1%, так як в режимі холостого ходу автоматичне навчання не завжди працює коректно через великі коливань складу суміші (особливо помітним на широкофазних валах). У тому випадку, якщо система працює «по дроселя», з 4-х дросельним впуском, через несинхронности роботи заслінок на малих дросселях можливі значні коливання складу суміші і нерівномірна робота двигуна. В цьому випадку можна трохи розширити діапазон заборони навчання по дроселя.
У тому випадку, якщо ШДК підключений до системи через аналоговий вихід, переконайтеся, що параметр «Склад суміші LM-1» відображає те ж саме значення, що і прилад LM-1. Невеликі відхилення можуть бути викликані похибками в каналі АЦП ЕБУ і похибками ЦАП приладу LM-1. Їх можна компенсувати, задавши зсув каналу АЦП.
Чип тюнинг и доработки двигателя: «J5 On-Line Tuner» —  навчання ALF. ПродолжениеЗсув АЦП ДК для компенсації похибок каналу АЦП інженерного ЕБУ.
Перевірте відповідність значення ALF, відображуваного в квадратних дужках, значенням ALF, відображеним на приладі LM-1. У разі невідповідності введіть величину поправки (вона може бути як позитивною, так і негативною) для того, щоб мінімізувати різницю між цими двома значеннями складу суміші.
Зверніть увагу: ALF в квадратних дужках відображається тільки в тому випадку, коли навчання активно.
Призначення інших параметрів регулювання:
· Поріг нечутливості: при відхиленні реального складу суміші від бажаного на величину менше цього порога навчання не проводиться, так як таке відхилення вважається незначним.
· Максимально багата суміш для навчання: в тому випадку, коли виміряний склад суміші БАГАТША цього порога, навчання не проводиться. Необхідно виставити такий поріг, при якому двигун може працювати без пропусків запалення, в іншому випадку, навчання буде невірним.
· Максимально бідна суміш для навчання: в тому випадку, коли виміряний склад суміші БІДНІШІ цього порога, навчання не проводиться. Необхідно виставити такий поріг, при якому двигун може працювати без пропусків запалення, в іншому випадку, навчання буде невірним.
· Пропорційний коефіцієнт: коефіцієнт пропорційного регулювання. У тому випадку, якщо навчання активно, корекція в поточній режимної точці проводиться на величину:
KP = 1 + (ALF / ALFD-1) * KPROP, де
KP — коефіцієнт регулювання
KPROP — пропорційний коефіцієнт
ALF — виміряний склад суміші
ALFD — бажаний склад суміші
Навчання.
Після виконання всіх налаштувань можна приступити до навчання, для цього натисніть кнопку Почати навчання і почніть рух.
Необхідно провести поїздку в змішаному циклі місто-траса, намагаючись виробляти розгони від мінімальних оборотів до максимальних при різних положеннях дроселя і на різних передачах.
Для систем, що працюють «по дроселя» рекомендується спочатку провести грубу настройку на нижчих передачах (1-3), потім, коли БЦН трохи навчиться, приступити до точного налаштування на вищих передачах (зміщення режимної точки відбуватиметься повільніше, настройка буде точнішою). Приділіть особливу увагу навчанню в режимі ВСХ (при повністю відкритому дроселі).
У разі виникнення провалів і ривків, викликаних істотним відхиленням складу суміші, намагайтеся не йти з цієї точки зміною положення педалі газу, система повинна автоматично скорегувати ці відхилення.
Зверніть увагу:
· Якщо складу суміші виходить за межі порогів, заданих в настройках (див. Опис налаштувань вище), то навчання проводиться не буде
· Якщо відхилення складу суміші занадто велике, то навчання буде відбуватися неправильно через пропуски займання, в цьому випадку необхідно з'ясувати причини значних відхилень складу суміші і усунути їх
· Процес навчання вимагає руху з високими прискореннями і максимальними швидкостями автомобіля, вибирайте безпечне час і трасу для настройки!
Для візуального спостереження за процесом навчання виберіть вкладку Таблиця, на якій у вигляді 3D-поверхні буде відображатися процес навчання таблиці корекції циклового наповнення або таблиці БЦН.
Що відбувається в русі.
У процесі навчання система безперервно отримує від ЕБУ інформацію про діагностичних параметрах, таких, як обороти, положення дроселя, бажаний склад суміші, напруга АЦП ШДК і ін. Аналізуючи обороти і положення дроселя система обчислює найближчі 4 режимних точки на таблиці «Корекція циклового наповнення» і, в залежності від ступеня віддалення від кожної з 4-х точок, приймає рішення про навчання однієї, двох або чотирьох точок за один цикл.
Маючи інформацію про напругу в каналі АЦП ШДК і знаючи тарировки аналогового виходу приладу LM-1 обчислюється реальний склад суміші, який порівнюється з бажаним. У тому випадку, якщо похибка перевищує поріг, заданий в настройках, проводиться корекція однієї, двох або чотирьох найближчих точок в таблиці. Додатково проводиться перевірка системи на стаціонарність:
· Обороти і положення дроселя протягом декількох циклів не повинні змінюватися більш, ніж на певну величину
· Протягом декількох циклів не було відключення подачі палива
· Протягом декількох циклів не було зафіксовано роботи прискорювального насоса
· Протягом декількох циклів свідчення LM1-1 були достовірними (не було надмірно багатих або бідних сумішей)
Якщо всі умови дотримуються, то проводиться навчання, яке відразу записується в ОЗУ інженерного ЕБУ і надалі бере участь в корекції подачі палива.
Завершення настройки.
Для навчання всієї поверхні зазвичай буває досить 1-2 годин їзди в змішаному циклі, при цьому склад суміші з достатньою точністю наближений до заданого в таблицях.
Щоб завершити навчання, натисніть кнопку Зупинити навчання. Відкрийте таблицю «Корекція циклового наповнення» (для систем з ДМРВ або ДАТ) або «Базове цикловое наповнення» (для систем, що працюють «по дроселя»).
Застосуйте до таблиці функцію згладжування, з коефіцієнтом 4:
Чип тюнинг и доработки двигателя: «J5 On-Line Tuner» —  навчання ALF. Продолжение
Збережіть отриману прошивку.
Зверніть увагу:
· Після індивідуальної настройки заміна ДМРВ на інший екземпляр неприпустима
· Домогтися абсолютно точної відповідності бажаного і реального складу суміші неможливо через обмеження математики в прошивці ЕБУ

0 комментариев

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.